Zmiany wprowadzono z powodu: Zamieszczenie skrĂłtu informacji
Wyniki kontroli
Tu zamieszczane są wyniki kontroli przeprowadzonych przez Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Warszawie
Wyniki kontroli przeprowadzonych w 2015 roku:
ĹťYWNOĹÄ:
• Kontrola działalności gospodarczej prowadzonej w sklepikach szkolnych (I kwartał)
• Kontrola funkcjonowania usług gastronomicznych oferujących potrawy kuchni zagranicznych (I kwartał)
• Kontrola jakości i prawidłowości oznakowania produktów dobrowolnymi informacjami typu: "wyprodukowane z pszenicy durum", "100% (soku, mięsa, itp..)", "domowy", "naturalny", "bez konserwantów", "bez barwników", "wolny od GMO" (I kwartał)
DYREKTYWY NOWEGO PODEJĹCIA:
• Kontrola bezpieczeństwa sprzętu elektrycznego pod kątem zagrożenia fotobiologicznego (I kwartał)
• Kontrola środków ochrony indywidualnej - akcesoria odblaskowe (I kwartał)
OGÓLNE BEZPIECZEĹSTWO PRODUKTÓW:
• Kontrola mebli do spania (I kwartał)
• Kontrola sprzętu do ćwiczeń w domu (I kwartał)
• Kontrola gniazd wtyczkowych, adapterów i próbników fazy (I kwarrtał)
POZOSTAŁE:
• Kontrola legalności działania przedsiębiorców świadczących usługi w zakresie sal zabaw (I kwartał)
• Kontrola prawidłowości oznakowania detergentów (I kwartał)
• kontrola przestrzegania przepisów o obowiązku informowania o cenach towarów i usług (I kwartał)
Wyniki kontroli przeprowadzonych w 2014 roku:
ĹťYWNOĹÄ:
• Kontrola jakości i prawidłowości oznakowania mleka i jego przetworów
(z „najniższej półki cenowej”) (I kwartał)
• Kontrola jakości handlowej jaj spożywczych (I kwartał)
• Kontrola prawidłowości oznakowania środków spożywczych w zakresie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych (II kwartał)
• Kontrola prawidłowości oznakowania produktów rolnictwa ekologicznego zagranicznego pochodzenia (II kwartał)
• Kontrola jakości i prawidłowości oznakowania w miejscu sprzedaży środków spożywczych oferowanych „luzem” (lody) (III kwartał)
• Kontrole prawidłowości funkcjonowania sklepów spożywczych, w których stwierdzono nieprawidłowości w toku poprzednich kontroli (III kwartał)
• Kontrola mleka i przetworów mlecznych (III kwartał)
• Kontrola jakości i prawidłowości oznakowania mięsa (IV kwartał)
• Kontrola jakości i prawidłowości oznakowania jaj spożywczych (IV kwartał)
• Kontrola jakości handlowej oliwy z oliwek (2014)
• Kontrola jakości i prawidłowości oznakowania mrożonych produktów rybołówstwa (IV kwartał)
DYREKTYWY NOWEGO PODEJĹCIA:
• Kontrola zabawek (I kwartał)
• Kontrola wymagań ekoprojektu (urządzenia chłodnicze, pralki, zmywarki do naczyń, suszarki bębnowe) (I kwartał)
• Kontrola sprzętu elektrycznego (przedłużacze, listwy zasilające, zasilacze, ładowarki do telefonów komórkowych) (I kwartał)
• Kontrola etykiet energetycznych (II kwartał)
• Kontrola wymagań ekoprojektu (klimatyzatory, wentylatory) (II kwartał)
• Kontrola sprzętu elektrycznego (klimatyzatory, wentylatory) (II kwartał)
• Kontrola wag nieautomatycznych (II kwartał)
• Kontrola sprzętu elektrycznego III (oprawy oświetleniowe – girlandy i węże świetlne) (IV kwartał)
• Kontrola wyrobów pirotechnicznych (IV kwartał)
OGÓLNE BEZPIECZEĹSTWO PRODUKTÓW:
• Kontrola drabin (I kwartał)
• Kontrola samochodowych płynów do spryskiwaczy (I kwartał)
• Kontrola wyrobów konfekcyjnych dla dzieci (I kwartał)
• Kontrola mebli ogrodowych (II kwartał)
• Kontrola podpałek do grilli (II kwartał)
• Kontrola wyposażenia samochodów (II kwartał)
• Kontrola rowerów dla dzieci i akcesoriów (II kwartał)
• Kontrola obuwia w zakresie oznakowania (IV kwartał)
• Kontrola bezpieczeństwa prostych narzędzi ręcznych i akcesoriów używanych przez konsumentów w gospodarstwie domowym (IV kwartał)
• Kontrola mebli dla małych dzieci (IV kwartał)
• Kontrola wyrobów konfekcyjnych dla dzieci (IV kwartał)
POZOSTAŁE:
• Kontrola prawidłowości oznakowania detergentów w tym rekontrola zimowych płynów do spryskiwaczy szyb samochodowych (I kwartał)
• Kontrola przestrzegania przez przedsiębiorców, których działalność polega na sprzedaży odbiorników cyfrowych, przepisów art. 6 ust. 1, 2 i 5 ustawy o wdrożeniu naziemnej telewizji cyfrowej (I kwartał)
• Kontrola produktów biobójczych oferowanych w placówkach hurtowych i detalicznych (II kwartał)
• Kontrola legalności i prawidłowości działania przedsiębiorców świadczących usługi turystyczne (II kwartał)
• Kontrola z działalności gospodarczej prowadzonej w placówkach detalicznych i gastronomicznych na terenie i w pobliżu kąpielisk i basenów (III kwartał)
• Kontrola prawidłowości etykietowania opon pod kątem efektywności paliwowej i innych zasadniczych parametrów (III kwartał)
• Kontrola prawidłowości oznakowania towarów oferowanych do sprzedaży na szlakach turystycznych (III kwartał)
• Kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu pojazdów, przedmiotów wyposażenia lub cześci przeznaczonych dla konsumentów (homologacja) (IV kwartał)
• Kontrola mająca na celu eliminowanie nieprawidłowości w obrocie towarowym (2014)
• Kontrola legalności i prawidłowości działania przedsiębiorców prowadzących usługi dla ludności (2014)
• Kontrola produktów włókienniczych (2014)
• Kontrola wyrobów pod względem zawartości niektórych substancji chemicznych (2014)
• Kontrola prawidłowości obrotu akumulatorami samochodowymi i bateriami (2014)
Wyniki kontroli planowych przeprowadzonych w 2013 roku:
ĹťYWNOĹÄ:
I kwartał | |
I kwartał | |
I kwartał | |
II kwartał | |
II kwartał |
SYSTEM OCENY ZGODNOĹCI:
I kwartał | |
II kwartał | |
III kwartał | |
I kwartał | |
I kwartał | |
II kwartał | |
II kwartał |
OGÓLNE BEZPIECZEĹSTWO PRODUKTÓW:
II kwartał | |
I kwartał | |
II kwartał | |
II kwartał | |
III kwartał | |
III kwartał | |
POZOSTAŁE:
II kwartał | |
I kwartał | |
II kwartał | |
III kwartał |
Wyniki kontroli przeprowadzonych w 2012 roku:
ĹťYWNOĹÄ:
- prawidłowość funkcjonowania placówek detalicznych i gastronomicznych w szkołach, na uczelniach, w klubach studenckich, internatach i akademikach (IV kwartał)
ZASADNICZE WYMAGANIA:
BEZPIECZEĹSTWO PRODUKTÓW:
INNE:
Publikacja dnia: 22.06.2015 14:10:57
Dokument z dnia: 22.06.2015 00:00:00
Dokument oglądany razy: 8 874
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Warszawie, ul. Sienkiewicza 3, 00-015 Warszawa